Cum ne imaginăm viitorul când vine vorba de agricultură sau industria alimentară? Care va fi rolul jucat de tehnologie și cum revoluționăm procesele actuale?

Pe 30 iulie, pre-acceleratorul Food & Agri Tech Challenge s-a încheiat printr-un eveniment online public, în care cei 8 antreprenori au împărtășit gânduri despre provocările din domeniul agro-alimentar pe care ei au decis să le adreseze prin soluții tehnologice inovatoare. Am înțeles împreună care este motivația lor și impactul pe care vor sa îl aducă în această industrie și suntem nerăbdători să aflăm cum seconcretizează planurile lor ambițioase pe mai departe.

Care au fost startup-urile participante și ce soluții propun? 

Cele 8 echipe selectate în pre-accelerator contribuie prin tehnologie la câteva dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDGs): Sănătate și stare de bine/ Orașe și comunități durabile/ Consum și producție responsabile/ Acțiunea supra climei/ Industrie, inovație și infrastructură. 

Dahna este o aplicație mobilă ce susține o alimentație corectă, durabilă și sănătoasă.. Creată cu expertiza cardiologilor și a nutriționiștilor, DAHNA este singura aplicație mobilă de pe piața din România care configurează, în mai puțin de 5 minute, meniuri conform profilului metabolic al utilizatorului, rețetele pentru prepararea lor, dar și lista de cumpărături cu ingredientele și cantitățile necesare.

VetFast ajută crescătorii să găsească rapid un medic veterinar, direct în platformă sau prin aplicația mobilă, atunci când animalele din fermă au nevoie de îngrijiri și pot ține o evidență a stării de sănătate a fiecărui animal printr-un carnet digital de sănătate veterinară. VetFast lucrează la un dispozitiv de monitorizare în timp real a animalelor care va măsura indicatori relevanți privind starea de sănătate, putând depista din timp eventuale semne de îmbolnăvire.

Reebo este o imprimantă alimentară 3D concepută să funcționeze în sistem vending-machine. Printarea 3D înseamnă să ai la îndemână orice, oricând. Chiar și mâncarea poate fi ”printată”. Reebo, un proiect dezvoltat de startup-ul românesc Manna Foods Solutions, printează, în mai puțin de 2 minute, prăjituri și sandviciuri ”ready-to-eat”, personalizate și controlate caloric de consumator.

BeeLog este un sistem hardware și software dedicat sectorului apicol care comunică activ și pasiv orice informație despre starea familiilor de albine. Astfel, BeeLog le oferă apicultorilor oportunitatea să gestioneze mai eficient stupinele, să ia măsuri atunci când anumiți indicatori pun în pericol stupul sau sănătatea familiilor de albine și, pe termen mediu, să-și dezvolte capacitatea de producție.

AgriHub este un marketplace ce conectează consumatorii direct cu producătorii de legume din zone adiacente. Primii au alimente naturale și proaspete, iar ceilalți, au clienții asigurați. AgriHub livrează acasă de la coșuri cu legume, verdețuri și fructe proaspete, de sezon, și până la miere, smoothie-uri și mix de legume deshidratate.

Agritech Center este un Marketplace B2B, care pune în contact cumpărătorii și vânzătorii de produse agricole. Obiectivul Agritech Center este să scurteze și eficientizeze procesul de vânzare de produse din agricultură locală, oferind producătorilor acces direct la cumpărători interesați și posibilitatea de a-și pune pe piață produsele la un preț corect, prin organizarea de licitații pentru produsele lor.

Peelhy este o bio-etichetă care va îmbunătăți igienizarea suprafeţei fructelor și legumelor cu coajă comestibilă, îndepărtând microbii și ceara prin expunere la jet de apă, înainte de consum. Aceasta este o soluție inovatoare de diferențiere pe piață pentru producători și distribuitori, prin care aceștia pot limita expunerea consumatorului final la toxiinfecțiile generate de bacteriile E-Coli, Listeria și Salmonella sau de ceara pe bază de petrol, reducând în același timp riscurile de dezvoltare a unor alergii.

Solarino este un produs de automatizare de sere agricole, ce oferă plantelor în mod autonom toate condițiile de creștere fără intervenție umană. Solarino transformă o seră operată tradițional într-una SMART dotată cu tehnologii de automatizare de ultimă generație. Sistemul monitorizează microclimatul serei și transmite informări fermierului, pe telefonul mobil, privind parametrii din seră.

Etapele programului:

1. Conferință – pe 8 noiembrie 2019 programul a fost lansat în cadrul Food & Agri Tech Conference, un eveniment la care au participat peste 70 de persoane. Alături de antreprenori din agrifood am discutat despre provocările și oportunitățile celor care vor să pornească un business tech în această industrie, despre starea curentă a ecosistemului, dar și despre potențialul de creștere și resursele necesare inovației.

2. Bootcamp – pe 31 ianuarie-1 februarie 2020 14 echipe selectate au participat la sesiuni de mentorat și îndrumare cu experți și specialiști pentru a-și valida ideea și a-și pregăti modelul de business. În urma acestui bootcamp, 8 echipe au intrat în etapa de pre-accelerare.

3. Pre-accelerator – Pe parcursul a 6 luni, cele 8 echipe au trecut prin procese de învățare, beneficiind de planuri personalizate și acces la resursele Impact Hub Bucharest, dar și la un Review Board format din specialiști în domeniul agrifood sau business, care au evoluat progresele făcute în perioada de pre-accelerare. Suntem recunoscători celor 6 mentori care au contribuit la îndrumarea participanților programului: Cezar Nourescu (CBNagro.tech), Rudolph Mihaiu (Enten), Romeo Vasilache (Fundația pentru Dezvoltarea Agriculturii), Bogdan Iordache (Apriary Book), Radu Bălăceanu (Lifebox), Daniel Matei (Impact Hub Bucharest).

Antreprenorii au învățat cum să construiască un model de business viabil, cum să își definească strategia de marketing și de vânzări, și cum să își gestioneze business-ul din punct de vedere financiar.

4. Demo Day – Ziua absolvirii! Pe 30 iulie startup-urile au participat la sesiunea de pitching, unde și-au prezentat ideea de business în fața mentorilor, a investitorilor și a liderilor din industrie, în cadrul unui eveniment privat. Aceștia au avut astfel parte de conexiuni relevante ce îi vor ajuta să își dezvolte business-urile pe mai departe. Pitch-urile lor pot fi văzute aici.

Apoi, antreprenorii au fost invitații unui eveniment online live-streamed în care au povestit publicului larg despre soluțiile lor, despre provocările și oportunitățile industriei agro-alimentare și despre planurile lor de viitor.

Pe parcursul programului au fost lansate 3 business-uri, alte 3 sunt în faza de prototip, iar 2 dintre ele sunt în faza de creștere a numărului de clienți.

Food & Agri Tech Challenge în cifre:

  • 70 participanți la conferința din noiembrie 2019
  • 94 aplicanți
  • 14 echipe în bootcamp
  • 8 echipe participante
  • 18 ore de training
  • 55 ore de mentorat

“Ne-am atins obiectivele setate la începutul programului. Am primit mentorat de la experți din industria alimentară, am dobândit vizibilitate în presă, ceea ce este foarte util având în vedere faza de dezvoltare în care suntem. Și ne-am bucurat că toți cei implicați în program, organizatori, mentori, participanți au fost deschiși, prietenoși și implicați activ în obținerea de rezultate.”   Mădălina Ilie, Reebo

“Suntem foarte bucuroși că am participat la Food & Agri Tech Challenge. Ne vom aminti mereu de această perioadă ca începutul business-ului nostru, când am reușit să ne dezvoltăm de la faza de idee la business cu primi clienți. Apreciem fiecare moment petrecut în program.”

Adrian Badea, Agritech Center

“A fost o experiență frumoasă, care ne-a ajutat să creștem ca antreprenori. Am legat prietenii cu ceilalți participanți și am învățat lucruri foarte practice de la mentorii programului. Per total, a fost experiența de care ne-a ajutat să transformăm ideea noastră într-un business real, cu impact în comunitate.”

Eugen Iordache, AgriHub

Programul a fost crucial pentru creșterea business-ului nostru – nu am fi avut aceeași rată de progres fără această experiență. Acum putem duce business-ul mai departe. Am fost impresionată de nivelul de mentorat și suport oferit de întreaga echipă. 

Daniela Tatu-ChițoiuDahna 

Food & Agri Tech Challenge este un program de pre-accelerare dezvoltat de Impact Hub Bucharest în parteneriat cu European Fund for Southeast Europe – Development Facility, prin care startup-uri inovative din sectorul agro-alimentar din România sunt susținute să treacă de la stadiul de idee la acela de produs validat în piață sau chiar lansat.