Dahna este aplicația mobilă ce susține o alimentație corectă, durabilă și sănătoasă, prin crearea de meniuri personalizate bazate pe indicii oferiți de utilizator. Totodată este și una din cele 8 soluții participante în pre-acceleratorul Food & Agri Tech Challenge și am stat de vorbă cu fondatorii ei, Daniela și Gabriel Tatu Chițoiu, într-un interviu pe care te invităm să-l citești mai jos.

Care este povestea din spatele ideii, cum a apărut dorința de a crea această aplicație?

Ideea acestei aplicații a apărut spontan, în timpul unei sesiuni de cumpărături, mai precis în timp ce, eu și soțul meu ieșeam din supermarket cu toate cumpărăturile în coș gândindu-ne ce util ar fi un instrument care să îți ofere extrem de rapid lista de cumpărături, cu exact cantitățile de care are fiecare nevoie, listă generată de meniuri sănătoase predefinite și luând în considerare un profil propriu metabolic. Ne-am gândit repede că am putea adăuga acestui design și alte funcționalități care ar putea contura această aplicație ca fiind foarte utilă tuturor celor care doresc să aibă o viață activă și sănătoasă, ferită de boli cardiovasculare sau de alte boli non-transmisibile, dar și celor care vor să economisească timp prețios. De la această discuție până la începutul punerii ideii în practică nu au trecut decât două săptămâni. Așa a început frumoasa experiență Dahna.

Povestește-ne puțin despre tine și echipă, ce experiență aveți pentru a porni un startup în industria food & agri?

Sunt Daniela Tatu-Chițoiu, CEO & Co – Fondator Cardioscience, am o experiență de 15 ani în profesia de economist, în prezent manager economic Cardiomed, iar împreună cu dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, Co – Fondator Cardioscience, suntem furnizori de educație medicală pentru medici și populație. Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu PhD, Fellow ESC/ACC, inițiator & coordonator proiect Dahna, are o experiență de peste 30 de ani în cardiologie și este fost Președinte al Societății Române de Cardiologie.

Alături de proiectul Dahna se află și partenerii Mugur Pătrașcu, CEO Screen Native, o agenție full service, digital at the core și echipa dedicată RiseApp care a oferit pentru Dahna mai mult decât dezvoltarea aplicației, ne-a oferit programarea unor experiențe pozitive, cu un budget previzibil și multă seriozitate.

Care este valoarea adaugată pe care o aduce Dahna și cu ce se diferențiază față de competiție (dacă există)?

Față de toate celelalte aplicații pentru alimentație, aplicația Dahna aduce sub umbrela proprie toate etapele procesului de alimentație din momentul în care utilizatorul alege ce să mănânce și până când are mâncarea în farfurie, și se adresează tuturor celor care doresc să aibă o viață activă și sănătoasă, ferită de boli cardiovasculare sau de alte boli non-transmisibile economisind timp prețios.

 

Cum a fost experiența din bootcamp-ul la care ați participat pe 31 ian-1 feb, unde ați trecut prin diverse workshop-uri și conversații cu mentori, iar în final ați susținut și un pitch care v-a adus printre finaliști? Care sunt 2 lecții concrete cu care ați rămas care vă vor ajuta în dezvoltarea ideii?

Echipa Dahna își va aminti cu mare plăcere de perioada de bootcamp. Am aflat poveşti minunate de dezvoltare personală şi profesională de la companii din domenii diferite de activitate, dar cu obiectivul comun de a dezvolta un startup, am fost împreună cu oameni și idei inovative. Și pentru că nu poți fi expert în toate este extrem de util să te înconjori de oameni mai buni acolo unde simți că nu stăpânești lucrurile. Am parcurs o curriculă specifică companiilor cu potențial de scalare internațională și ni s-a oferit o rețea de parteneri și mentori cu experiență. Au fost dezbateri și discuții cu obiectivul de a întări echipa, am primit validare de la mentori experimentați și am punctat tot ceea ce trebuie să știi despre pașii pe care un startup aflat la început de drum trebuie să îi parcurgă. Aliniere, construcție și validare… trei cuvinte cheie în acest bootcamp.

Lecții concrete pentru Dahna au fost să identificăm un cadru cât mai predictibil ca să ne putem gândi la cum să dezvoltăm business-ul propriu și să ajungem la cât mai mulți clienți, apoi ni s-au oferit tips and tricks din experiența de business a mentorilor.

O provocare pe care ați întâlnit-o până acum și cum ați depășit-o?

Cea mai mare provocare este cea legată de rapiditatea deciziilor și a modului de acțiune pentru Dahna, pentru că este ceea ce ne poate diferenția de competitori, rapiditatea cu care mergi mai departe în așa fel încât să fii măcar cu un pas înaintea celorlalți. Am analizat și decis cu destulă atenție când și câte funcționalități să adaugăm în aplicație.

În ce stadiu este business-ul vostru acum? Care este un obiectiv ambițios pe care vi l-ați ales pentru următorii 3 ani?

Suntem în etapa în care îmbunătățim ce ține de operațional, căutăm noi modalități de a ne crește veniturile, studiem strategiile de marketing și vânzări.
În următorii 3 ani Dahna și-a propus să ajungă în top 5 aplicații pentru dietă sănătoasă, cu obiectiv de prevenție pentru bolile cardiovasculare și pentru persoane supraponderale.

Food & Agri Tech Challenge este o inițiativă Impact Hub Bucharest și EFSE de susținere a antreprenorilor care își doresc să aducă schimbări inovatoare prin tehnologie în industria alimentară și în agricultură. Cu o componentă de bootcamp și una de pre-accelerator de 6 luni, Food & Agri Tech Challenge ajută antreprenorii să înțeleagă oportunitățile oferite de cele două industrii și accelerează procesul de creștere de la idee la prototip validat și intrare în piață.