
Greeno este un sistem de control inteligent a unui sere sau a unui grup de sere. Controlul se poate face din controlerul local sau de la distanță de pe telefonul mobil. Totodată este și una din cele 8 soluții participante în pre-acceleratorul Food & Agri Tech Challenge și am stat de vorbă cu Petrișor Ilie, Cofondator, într-un interviu pe care te invităm să-l citești mai jos.
Care este povestea din spatele ideii, cum a apărut dorința de a crea această aplicație?
Inițial, preocuparea noastră a fost în domeniul echipamentelor de control la distanță. La un moment dat, printr-un concurs de împrejurări, am ajuns la un targ agricol unde am prezentat o machetă de seră. Evident, automatizată. Atât nouă cât și vizitatorilor ne-a plăcut așa de mult ceea ce am realizat, încât ne-am hotărât să o transformăm într-o soluție reală.
Povestește-ne puțin despre tine și echipă, ce experiență aveți pentru a porni un startup în industria food & agri?
Aici nu există „mine sau tine”, există doar „echipă”. Suntem un grup de oameni veseli și entuziaști, majoritatea ingineri experți, fie în ingineria transmisiilor de date fixe, fie în domeniul radiocomunicațiilor sau al proiectării de sisteme programabile.
Care este valoarea adaugată pe care o aduce soluția voastră și cu ce se diferențiază față de competiție (dacă există)?
Ne-am propus să oferim clienților o soluție completă și accesibilă ca preț. Soluția cuprinde atât partea de hardware cât și partea de software, ambele dezvoltate de echipa noastră.

Cum a fost experiența din bootcamp-ul la care ați participat pe 31 ian-1 feb, unde ați trecut prin diverse workshop-uri și conversații cu mentori, iar în final ați susținut și un pitch care v-a adus printre finaliști? Care sunt 2 lecții concrete cu care ați rămas care vă vor ajuta în dezvoltarea ideii?
În linii mari aș descrie-o ca o experiență utilă și placută. Workshop-urile ne-au făcut să ne punem tot felul de întrebări și astfel s-au clarificat multe ambiguități despre direcția produsului și afacerii noastre.
O provocare pe care ați întâlnit-o până acum și cum ați depășit-o?
Sediul. Asta îmi vine prima dată în minte când sunt întrebat de o provocare. După câteva luni de căutari și calcule pentru un sediu cât mai avantajos pentru dezvoltarea afacerii noastre, printr-un miracol al providenței, am găsit un spațiu într-o casă din centrul orașului. Singura problemă care mai rămânea era că acest subsol fusese cândva inundat și lăsat pradă secularității timpului. Așa că au pus experții noștri mâna pe cancioc și mistrie și, folosindu-și imaginația, dar mai ales trafaletul, au transformat vechiul laborator încremenit în timp într-un spațiu de lucru plin de inspirație.
În ce stadiu este business-ul vostru acum? Care este un obiectiv ambițios pe care vi l-ați ales pentru următorii 3 ani?
În acest moment avem în dezvoltare, și este aproape finalizată, o soluție pentru o echipare standard, cu mai multe module configurabile. Nu avem vreun obiectiv ambițios, vrem doar să creștem afacerea treptat și să creăm și un departament de R&D în care să implicăm și studenți sau cadre didactice din Universități Politehnice.
Food & Agri Tech Challenge este o inițiativă Impact Hub Bucharest și EFSE de susținere a antreprenorilor care își doresc să aducă schimbări inovatoare prin tehnologie în industria alimentară și în agricultură. Cu o componentă de bootcamp și una de pre-accelerator de 6 luni, Food & Agri Tech Challenge ajută antreprenorii să înțeleagă oportunitățile oferite de cele două industrii și accelerează procesul de creștere de la idee la prototip validat și intrare în piață.